YHTEISTYÖLLÄ LISÄARVOA RUOKAKETJUILLE

Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille – elintarvikeyritysten aktivointi Kaakkois-Suomessa 1.8.2016-31.1.2018

Hankkeen tavoitteena on aktivoida, osallistaa ja sitouttaa Kaakkois-Suomen elintarvikealan yritykset sekä muut toimijat ja kumppanit tavoitteelliseen yhteistyöhön elintarvikealan kehittämiseksi.

Hankkeessa luodaan yhteistyöryhmiä Kaakkois-Suomen elintarvikealaa kehittämään, määritellään tavoitteet ja toimintasuunnitelmat ja käynnistetään suunnitelmien pohjalta mm. yritysryhmähankkeita tavoitteiden toteuttamiseksi. Yrityksiä aktivoidaan yritysryhmien muodostamiseen ja hyödyntämään yhteistyöhön saatavilla olevia rahoituksia. Hankkeelle on määritelty alustavia aihepiirejä, joihin liittyen yhteistyötä ja työryhmiä kehitetään. Näitä ovat esimerkiksi uudet markkinat, vienti, ruokamatkailu, lähiruuan markkinoiden laajentaminen ja biotalous elintarvikealalla.

Tavoitteena on, että osallistumalla itselleen hyödyllisten tavoitteiden ja toiminnan määrittelyyn toimijat sitoutuvat myös jatkotyöhön, jolla tavoitteisiin päästään.

Hankkeen alussa selvitetään Kaakkois-Suomen ruoka-alan yritysten kiinnostus hankkeen teemojen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Tältä pohjalta kootaan yrityksiä työryhmiin, joihin kutsutaan mukaan myös muita toimijoita, kuten asiantuntijaorganisaatioita, asiakkaita ja julkisen sektorin edustajia. Työryhmät toimivat työpajoissa, joissa osallistujat saavat aiheeseen liittyvää asiantuntijatietoa ja määrittelevät aihepiirin kannalta keskeiset kehittämiskohteet, tavoitteet ja toimenpiteet.

Työpajoissa käynnistetään yritysryhmähankkeiden valmistelua ja uusia hankkeita, joiden avulla toteutetaan työpajoissa laadittuja suunnitelmia. Hankkeessa toteutetaan työpajoja tukevia, yhteistyötä edistäviä toimenpiteitä ja keskustelutilaisuuksia. Teemoihin liittyvää asiantuntijatietoa jaetaan ja verkostoitumista edistetään esimerkiksi pienimuotoisilla seminaareilla, asiantuntijaluennoilla ja demonstraatioilla.

Hankkeen päätoteuttaja on Kouvola Innovation Oy ja osatoteuttaja ProAgria Etelä-Suomi ry. Hanke toteutetaan ajalla 1.8.2016–31.1.2018. Hankkeen rahoittajana toimivat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020 ja Kouvola Innovation Oy.

Seuraa hankettamme myös Kaakon Parhaat- Facebook-ryhmässä

juliste

 

TYÖPAJAT JA TIETOISKUT:

Katso kaikkien tilaisuuksien tallennetut esitykset materiaalipankista

pake-viestikuva

Tuottajalta tukkuun ja ammattikeittiöihin Kaakkois-Suomessa – tietoa ja tutustumista

Maanantaina 28.11.2016 klo 13.00 – 16.30

Luumäki, Kunnantalo, valtuustosali, Linnalantie 33, 54500 Taavetti

Ohjelma

  • Tervetuloa, Sari Paajanen, asiantuntija, ruoka- ja yrityspalvelut, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Suomi, Etelä-Karjala
  • Miten toimin Foodservice-tukkujen kanssa ja mikä on tuotekortti? Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
  • Kommenttipuheenvuorot: Erika Männikkö, Husulan Puutarha, Palvelutukku Kolmion asiakas, Leena Ojala, Lappeenrannan Steinerkoulu, Jarkko Kousa, Palvelutukku Kolmio
  • Golli modernisoi pk-yritysten tilaus-toimitusketjun, Mikko Luokkamäki, GS1 Finland

Tukkujen ja ammattikeittiöiden esittäytymiset ja tutustuminen elintarvikeyrityksiin ja tarjontaan

Tuotekortti (www.aitojamakuja.fi/tuotekortti.php)

Lisätietoja: Sari Paajanen, sari.paajanen@proagria.fi, puh.  040 516 7501

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke ja Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille – elintarvikeyritysten aktivointi Kaakkois-Suomessa –hanke.

wp_20161128_003   wp_20161128_008 

wp_20161128_014   wp_20161128_019 

wp_20161128_021   wp_20161128_027

wp_20161128_035   wp_20161128_036

wp_20161128_040

 

UUSI LÄHIRUOKAKESKUS KYMENLAAKSOON?-TYÖPAJA

Aika: Torstai, 17.11.2016 klo 17.30-19.30

Paikka: Alppiruusu, Alppiruusuntie 35, 47200 Elimäki

OHJELMA:

  • Kahvit ja verkottumista
  • Työpajan avaus & ”Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille” -hanke,

Tuomo Kauha, projektipäällikkö, Kouvola Innovation Oy

  • Uusi lähiruokakeskus Kymenlaaksoon? Uusi Alppiruusu

Toimitusjohtaja Hannu Kohtaniemi, Pukaron Paroni

  • Keskustelua, tutustumista keskukseen, verkottumista
  • Tilaisuus päättyy viimeistään klo 19.30

wp_20161117_001    image3 

image4

 

Voisiko ekologinen pakkaus olla kilpailuvaltti?- aamukahvit 9.11.2016

Miten voin vaikuttaa pakkauksin parempaan ekologisen jalanjälkeen, miten kuluttajat hyötyvät ympäristöystävällisemmästä pakkauksesta?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin haettiin vastauksia, kun aamukahvit keitettiin
pakkaustoiminnasta kiinnostuneiden yrittäjien kesken.

9. marraskuuta klo 9.00 alkaen Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus Oy:n tiloissa, Prikaatintie 2 (auditorio, 2. krs), Kouvola. 
Ohjelma:

  • Tilaisuuden avaus & Kymenlaaksoon elinvoimaa bio- ja kiertotaloudella – Strategiasta käytäntöön 2016-2025. Kehittämispäällikkö Vesa Junttila, Kouvola Innovation Oy
  • Innopak – Pakkausalan innovaatiokeskittymän kehittäminen. Projektipäällikkö Niina Torikka, Kouvola Innovation Oy
  • Ruuan ympäristövaikutukset ja pakkauksen rooli – Pakkauksen mahdollisuus ympäristövaikutusten synnyn ennaltaehkäisemisessä. Asiakas- ja tiimipäällikkö, erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri, Luonnonvarakeskus
  • Ympäristöystävällisten kuitupakkausten valmistustekniikka sekä hyödyt tuottajalle ja kuluttajalle. Toimitusjohtaja Ari Henttonen, Ecopulp Oy
  • Seuraavat askelmerkit ja yhteistyömahdollisuudet

Tilaisuuden järjestivät Innopak- Pakkausalan innovaatiokeskittymän kehittäminen ja Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille – Elintarvikeyritysten aktivointi Kaakkois-Suomessa -hankkeet.

kuvituskuva_maaseutu2020 kinno_tunnus_rgb_300dpi_02proagria-logoely-keskus-logoeulippu_maaseuturahasto-logo  mmm-logo  turun_yliopisto_rgb

 

wp_20161109_001   wp_20161109_017    wp_20161109_042   wp_20161109_050

kuvituskuva_maaseutu2020 kinno_tunnus_rgb_300dpi_02  proagria-logo  kyamk_4v_vaaka_rgb_web  Untitled-17  ely-keskus-logo eulippu_maaseuturahasto-logo  eakr_eu_logo_2

 

VERKON VAIHTOEHDOT VOIMAVARAKSI– TYÖPAJA

Aika: Torstai 3.11.2016 klo 9.30-12.30

Paikka: Kuusankoskitalo, Kymenlaaksonkatu 1, Kokoushuone Hirvelä

OHJELMA:

9.30 Aamukahvi ja verkottumista

10.00 Seminaarin avaus & ”Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille” -hanke

Tuomo Kauha, projektipäällikkö, Kouvola Innovation Oy

10.10 Elintarvikealan verkkokaupparatkaisut, CASE: ruokaasuomesta.fi

Eero Kananen, toimitusjohtaja, LähiPro Oy, ruokaasuomesta.fi

Kommenttipuheenvuoro: Maria Tigerstedt, toimitusjohtaja, Mustila Viini Oy

10.40 REKO- rengastoiminta tänään & suoramyynti verkossa, CASE: Maatila Peltokukka

Riikka Åkerblom, yrittäjä, Maatila Peltokukka

11.10 Makuja Kaakosta

Maria Tigerstedt, toimitusjohtaja, Mustila Viini Oy

11.30 Keskustelua ja työpajatoimintaa (yhteistyöalueet viestintään liittyen, yritysryhmätoiminnan perustaminen viestintävalmiuksien kehittämiseen liittyen)

12.30 Lounas (omakustanteinen) + tilaisuus päättyy

wp_20161103_002 wp_20161103_008 wp_20161103_007 wp_20161103_003

kuvituskuva_maaseutu2020   eulippu_maaseuturahasto-logo     proagria-logo     kinno_tunnus_rgb_300dpi_02  ely-keskus-logo

HÄVIKKIRUOKAA KULUTTAJILLE – TYÖPAJA

Aika: 11.10.2016 klo 13.00-17.00

Paikka: Upseerikerho, Upseeritie 5, 45100 KOUVOLA

OHJELMA:

13.00 Lounas ja verkottumista

14.00 Seminaarin avaus & ”Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille” -hanke,

Tuomo Kauha, projektipäällikkö, Kouvola Innovation Oy & Hannele Veteli, ruoka-asiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

14.10 Ruokahävikki ja ohjeita sen mittaamiseen

Kirsi Silvennoinen, tutkija, LUKE

14.30 CASE: From Waste to Taste – hävikkiruokaravintola,

Johanna Kohvakka, Hankepäällikkö, From Waste to Taste ry

14.50 CASE: ResQ – verkkosovellus ravintoloiden hävikkiruoan välitykseen

Eero Myller, Partnership Manager, ResQ Club Oy

15.10 CASE: Hävikkimestari, hävikin minimointipalvelu

Lotta Toivonen, ympäristöjohtamisen asiantuntija, Lassila & Tikanoja Oy

15.30 Pakkausten suunnittelulla voidaan vaikuttaa ruokahävikin määrään

Kaisa Grönman, TkT, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

15.50 Keskustelua ja työpajatoimintaa (yhteistyöalueet hävikkiruokaan liittyen) + kahvitarjoilu

17.00 Tilaisuus päättyy

wp_20161011_029 wp_20161011_027 wp_20161011_005 wp_20161011_004 wp_20161011_002

kuvituskuva_maaseutu2020   eulippu_maaseuturahasto-logo     proagria-logo     kinno_tunnus_rgb_300dpi_02  ely-keskus-logo