RUOKA-KOUVOLA UUDEKSI ELINKEINOKÄRJEKSI

Tässä osiossa esitetään “Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi”- hankkeen toimenpiteet vuoden 2014 aikana. Tämä hanke toimi pohjana “Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille – elintarvikeyritysten aktivointi Kaakkois-Suomessa”- hankkeelle.

 

Ruoka-Kouvola esite

Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi -hankkeen esite (PDF) »Lataa tästä

Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto, Kaakkois-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kouvolan kaupunki ja Iitin kunta.

Hanketta toteuttivat Helsingin yliopisto / Koulutus-ja kehittämiskeskus Palmenia, Kouvolan yksikkö ja Ruralia-instituutti, Mikkelin yksikkö.

Hankkeen toteutusaika oli 15.11.2013-31.10.2014.

Hankkeen kohderyhmät Kouvolan ja Iitin alueen elintarvikealan toimijat ja muut elintarvikealasta ja sen kehittämisestä kiinnostuneet yritykset, organisaatiot, yksittäiset kansalaiset ja heidän sidosryhmänsä.

Hankkeen toimenpiteinä toteutettiin kolme kumppanuuspöytäkokoontumista, joilla luotiin arvoverkosto ja sen toimintaedellytykset. Toiminnan tueksi laadittiin selvitysraportit ja sähköinen toimintaympäristö. Lisäksi selvitettiin kehittämisohjelmien ja muiden rahoitusmallien mahdollisuudet Ruoka-Kouvola-konseptin edistäjiksi ja siihen soveltuvat jatkotoimenpiteet.

Hankkeen tulostavoitteina oli toteuttaa alueellinen arvoverkosto, joka toimii omaehtoisesti ja oli saavuttanut tahtotilan ja ensimmäiset toimintaedellytykset toimialarajat ylittävään yhteistyöhön.  Toiminnalle laadittiin sähköinen toimintaympäristö. Kumppanuuspöytätoiminta loi mahdollisuudet toimia arvoverkoston toiminta-alustana ja toiminnan tueksi räätälöitiin selvitystyöt. Toimintaan liittyen lisättiin alueellista osaamispääomaa mm. ruokakulttuuritutkimuksen keinoin ja arvoverkoston toimijoiden kumppanuus, asiantuntijuus ja lisäarvo selvitettiin kytkien ne yhteistyöhön. Lisäksi toiminnalle taattiin jatkuvuuden edellytykset.

13690001214_dbc4e8a2e9_bb

Kuvassa esittelyssä hankkeen sähköinen toimintaympäristö: www.ruokakouvola.fi

 

TILASTOTARKASTELU RUOKA-KOUVOLA -TEEMASSA

Ruoka-Kouvolan jatkokehittämistyötä varten on toiminnasta tehty kooste, johon on myös lisätty tilastotarkastelua Kouvolan ja Kymenlaakson osalta. Klikkaa alapuolella olevaa kuvaketta, josta pääset PP-esitykseen. Varsinaiset tilastot löytyvät kuvakkeen alapuolelta linkeistä.

KansiPP

Liite 1. Yleiskuva Ruoka-Kouvolasta tilastojen perusteella

Liite 2. Lukuja alkutuotannosta

Liite 3. Lukuja elintarvikeyrityksistä

Liite 4. Lukuja kaupasta

Liite 5. Lukuja ravitsemispalveluista

Kumppanuuspöytätoimintaa koordinoivat vuonna 2015 yhteistyössä Kouvola Innovation Oy sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Tapahtumien esityksiä ja kumppanuuspöytätoimintaan liittyviä kirjallisia analyyseja löytyy Materiaalipankki -sivulta

Tiivistelmä Kumppanuuspöytätoiminnasta (kokoontumiset ja kyselyt v. 2014) löytyy täältä

 

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEEN LÄHIRUOKAAN-SEMINAARI 13.9.2014

13.9.2014_Ylinen

lähiruoka

Aika: Lauantai 13.9.2014 klo 16.30-18.15

Paikka: Kahvila-Ravintola Alppiruusu, Vintti, Alppiruusuntie 35, Elimäki (Kouvola)

OHJELMA:

16.30-17.00 REKO-lähiruokarengasmalli Kouvolaan ja Iittiin? – Eeva Ylinen, hankeasiantuntija, Parasta Pöytään Pirkanmaalta-hanke

17.00-17.45 Alueellisen ruokakulttuurin mahdollisuudet, Johanna Mäkelä, ruokakulttuuritutkimuksen professori, Helsingin yliopisto

Seminaari tuki hankkeen kumppanuuspöytätoimintaa ja oli osa alueellisen, alaan liittyvän arvoverkostotoiminnan toteutusta.

Tapahtuma oli myös osa Elimäen Lähiruokamessuja. Messutapahtumasta enemmän: http://www.lähiruoka.fi/

 

III kumppanuuspöytäkokoontuminen 5.9.2014:

ELINTARVIKETOIMIJOIDEN KASVUYRITTÄJYYS JA OSAAMISEN KEHITTÄMINEN

Aika: Perjantai 5.9.2014 klo 14.00-16.00

Paikka: Kouvola, Kuusankoskitalo: Kuusaasali (Yrittämisen Ilo-tapahtuma)

OHJELMA

Tilaisuuden sparraajina toimivat Torsti Hyyryläinen ja Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

* Laadulla kasvuyrittäjäksi, Ari Puuri, yrittäjä, Puurin Kanala

* Lähiruoan kasvupotentiaali, Ismo Eerola, yrittäjä, Benjamin maatilatori, Heila lähiruokatori

* Laadulla kasvuyrittäjäksi, Lasse Rainio, Polven Juustola

* Kasvuyrittäjyyteen ja osaamisen kehittämiseen liittyvien tietotarpeiden kehittäminen ja kumppanuuksien rakentaminen, Torsti Hyyryläinen, johtaja, HY/Ruralia-instituutti, Mikkeli

Mikä ihmeen Ruoka-Kouvola ja kumppanuuspöytä? Kyseessä on projektin (15.11.2013-31.10.2014) kolmas kumppanuuspöytä ruoka-teemassa. Sisältökysymysten ohella syyskuun kattauksessa työstetään eri toimijoiden rooleja ja työnjakoa. Kumppanuuspöytämalli on menettelytapa, jonka tarkoituksena on vahvistaa alueen toimijoiden välistä kumppanuutta ja hyödyntää toimijoiden yhteyksiä tietyn toimialan tai teeman kehittämisessä. Kumppanuuspöytämallilla rakennetaan Kouvolan alueen elintarvikealalle ja siihen liittyville, toimialarajat ylittyville yhteistyömalleille uutta verkostomaista kehittämistapaa. Kumppanuuspöytämallissa myös tutkiva ote yhdistyy käytännön kehittämisen menetelmiin. Tavoitteena on luoda kehittämistyöhön jatkuvuutta ja systemaattisuutta.

2014-09-05-427  2014-09-05-399

 

2014-09-05-400 2014-09-05-407

 

2014-09-05-423 2014-09-05-416

 

KYMENLAAKSO-AREENA

Aika: Perjantai 5.9.2014 klo 16.00-17.00

Paikka: Kuusankoskitalo: Voikkaasali (Yrittämisen Ilo-tapahtuma)

Osallistujat

* Maria Tigerstedt, toimitusjohtaja, Mustilan Viini Oy

* Paula Kulla, projektipäällikkö, Kouvola Innovation Oy

* Hannele Veteli, asiantuntija, Pro Agria Etelä-Suomi

* Markku Yli-Kaitala, yrittäjä, Yli-Kaitalan Lomamökit

* Pekka Kaikkonen, toimitusjohtaja, Hoviruoka Oy

* Timo Nisula, toimitusjohtaja, Kouvolan Lakritsi Oy

Paneelikeskustelun juontaa Petri Karjalainen, toimituksen päällikkö, Kouvolan Sanomat

Paneelikeskustelun teemat: Elintarvikkeet Kymenlaakson elinkeinokärjeksi / Kymenlaaksolaisten tuotteiden tunnettavuus maailmalla / Toimialarajat ylittävät yhteistyömallit / Minkälaista yhteistyötä tehdään jo nyt ja missä sitä pitäisi tehdä enemmän? / Lähiruoka vai suomalainen ruoka

www.yrittamisenilo.fi

2014-09-05-431

 

Ilo advert

Kymenlaakson maku on ratkennut!

Kaikista kommenteista ylitse muiden erottuivat Kouvolan laku sekä Kotkan torilta tutuksi tullut posso. Lisäksi useampia mainintoja saivat mm. hapanvelli, karjalanpaisti sekä kymenlaaksolaiset erinomaiset leivät.

Osa vastaajista oli ajatellut Kymenlaakson makua myös omanlaisenaan tunnelmana. Kymenlaakson makuna pidettiin rauhallisuutta, kiireettömyyttä ja positiivista asennetta, mukavia persoonallisia ihmisiä ja kauniita Kymijoen maisemia. Kaiken kaikkiaan vastauksista huokui positiivisuus ja ylpeys omasta maakunnasta.

Kaikkien vastaajien kesken arvottiin kaksi tuotepakettia. Ensimmäinen paketti menee Taru Rantaruokolle Kuusankoskelle ja toinen paketti Teemu Tastille Kotkaan. Tuotepaketit toimitetaan voittajille.

Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi- hankkeen aikana keräämme mielipiteitä, näkemyksiä ja kommentteja siihen, mikä on mahdollinen Kymenlaakson maku. Keräys tehdään katsauksena paikalliseen ruokakulttuuriin liittyen.

Tulokset julkistettiin Yrittämisen Ilo-tapahtumassa Kuusankoskitalossa 5.9.2014 ja hankkeen nettisivuilla.Kiitoksia kommenteistasi!

Lämpimät kiitokset kaikille äänestäneille!

II kumppanuuspöytäkokoontuminen  3.6.2014:

Kiitoksia osallistumisestanne Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi-projektin II kumppanuuspöytätapahtumaan!

Ohessa tilaisuuden ohjelma ja joidenkin otsikoiden alla löytyvät tilaisuudessa esitetyt esitykset.

Kuvia tapahtumasta hankkeen Flickr-sivuilla

RUOKA JA MATKAILU – YHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET JA TOIMINTAMALLIT

KUVIA TAPAHTUMASTA HANKKEEN FLICKR-SIVUILLA

Aika: Tiistai 3.6.2014 klo 12.15-16.00

Paikka: Yli-Kaitalan Lomamökit, Kaitalantie 323, 47490 Mankala

Ajo-ohjeet: http://goo.gl/maps/w0DKF

OHJELMA

Tilaisuuden sparraajina toimivat Torsti Hyyryläinen ja Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Klo 12.15-16.00

Työskentelyä rytmitetään valmistelluilla puheenvuoroilla, jotka lomittuvat aiheen yhteiseen työstämiseen.

* Lähiruokasafaritoiminnan kokemuksia, Matti Pollari, projektipäällikkö,  Ekokumppanit Oy

* Lähiruoan merkitys matkailu- ja majoitustoiminnassa, Virpi ja Markku Yli-Kaitala, Yli-Kaitalan lomamökit

* Villiruuasta matkailuvaltti?, Eero ja Paula Niskala, Repojotos Oy

2014-06-03-349

2014-06-03-354

Hanke toteutti yhteistyössä KOKES/Shape the city-tapahtuman yhteydessä yhteistyörastin Kouvolassa, kauppahallilla 23.5.2014. Yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa ideoitiin kauppahallin kehittämiseen liittyen toiveita, visioita ja unelmia. KUVIA TAPAHTUMASTA HANKKEEN FLICKR-SIVUILLA! TUTUSTU MYÖS SHAPE THE CITY-TAPAHTUMASTA KOOTTUUN RAPORTTI TÄSTÄ!

2014-05-23-322

2014-05-23-323

 

KUVIA TAPAHTUMASTA HANKKEEN FLICKR-SIVUILLA

I kumppanuuspöytäkokoontumiseen 3.4.2014:

KOUVOLAN ALUEEN RUOKAKULTTUURI JA SEN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET YLI TOIMIALARAJOJEN

Aika: Torstai 3.4.2014 klo 12.15-16.00
Paikka: Moision taide- ja pitokartano Oy, Moisiontie 163, 47200 Elimäki
Ajo-ohjeet: http://goo.gl/maps/WzJRI

OHJELMA

12.15 Tilaisuuden avaus ja johdatus päivään, Tuomo Kauha, projektipäällikkö, HY/Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia

12.20 Kumppanuuspöytämalli Ruoka-Kouvolan kehittämisvälineenä, Torsti Hyyryläinen, tutkimusjohtaja, HY/Ruralia-instituutti

12.30 Ruokakulttuuriperinne Kymenlaaksossa, Pekka Tuhkanen, keittiömestari, varapuheenjohtaja Kymen keittiömestarit ry / kommentointikierroksen avaus: Hannele Veteli, asiantuntija, ruoka- ja yrityspalvelut Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Suomi, Kymenlaakso

13.30 Alueellista ruokakulttuuria luomassa valmisruuilla – tuottajan näkökulma, Pekka Kaikkonen, toimitusjohtaja, HoviRuoka Oy

14.00 Tauko

14.15 Lähiruokapiiritoiminta Kouvolan ruokakulttuuria edistämään?, Maria Tigerstedt, hallituksen jäsen, Lähiruuan ystävät ry / kommentointikierroksen avaus: Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli), hankeasiantuntija Eeva Ylinen, Parasta Pöytään Pirkanmaalta-hanke

15.00 Johdatus ruokakulttuuritutkimukseen, Johanna Mäkelä, ruokakulttuuritutkimuksen professori, Helsingin yliopisto

15.30 Yhteenveto, palaute työskentelytavasta ja jatkotoimet

16.00 Tilaisuus päättyy

 

LUE KOOSTE TILAISUUDEN ANNISTA

 

13689996684_5358e302f8_aa

WP_000234

WP_000244

 

 

Tilaisuuden aikana tiedusteltiin projektille sopivaa sähköistä toimintaympäristöä ja kolmen kärki oli seuraava:

1) Internetsivu: www.ruokakouvola.fi / 55% äänistä

2) Sähköposti / 28% äänistä

3) Facebook-sivu / 17% äänistä

Projektin tiedotuksessa käytämme täten tässä vaiheessa sekä internetsivua, että sähköpostia. Projektille luodaan oma Facebook-ryhmä, mikäli sitä erikseen halutaan.

Kuvia tapahtumasta projektin Flickr-sivuilla

I kumppanuuspöydän (3.4.2014) antia:

– Aarreaitta risteyskohdassa, jossa kohtaa itä ja länsi, metsä ja meri, pelto ja puutarha

– Maakunta “hovitoimittajana” ennen Pietarii, nykyään pääkaupunkiseudulle

– Elimäen Marjan makoisat maut
– Yhdistelmä eri mauista, jota tuetaan alueen omalla leivällä

– Viini Mustilasta ja Verlasta, Benjaminin porsas, Jalon Myllyn vilja

– Kala, kuha Pyhäjärvestä, merikalat Kotkasta ja Haminasta

– Kasvikset Lehtoselta Keltistä, strutsi Elimäeltä, leipä Peltoselta

– Suolalapa

– Mökkiläisten mielestä Keskitalon maatilaleipomon vesirinkeli

– Maku koostuu yrittäjistä ja heidän tuotteista (mm. Pulla Peltola, Korian leipä, Polven juustola, Benjamin lihatori, Mustialan Viini, Multahovin Mylly, Hyvämäen mehustamo, Tuomon luomu)

– Lohi, silakka, siika

– Aito viljan, lihan, vihannesten, marjojen, sienien ja kalan maku

LÄHIRUOKA KOUVOLAN KEHITTÄJÄKSI – SEMINAARI

Aika: Perjantai 7.3.2014 klo 9.00–12.15
Paikka: Kouvolan kaupunginkirjasto,  Salpausselänkatu 33, auditorio
Järjestäjät: Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi & Löydä Läheltä-hankkeet

OHJELMA:

  • 8.30–9.00 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
  • 9.00–9.10 ”Johdanto aamupäivän tilaisuuteen” –  Tuomo Kauha, projektipäällikkö, Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi-hanke (HY/Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia)
  • 9.10–9.30 ”Elintarvikeala Kouvolan uudessa kaupunkistrategiassa” –  Harri Kivelä, vs.hankejohtaja, Kouvolan kaupunki / ”Palveleva Pakkaus? –konsepti” – Jali Heilman, projektipäällikkö, Kouvola Innovation Oy
  • 9.30–10.00 ”Suomalainen ruoka alueellisena vientituotteena” – Jukka Ikonen, yritysasiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi ry
  • 10.00–10.20 ”Lähiruuan ystävät ry – paikallista lähiruokaa kehittämässä” – Maria Tigerstedt, hallituksen jäsen, LYRY ry
  • 10.30–10.50 “EU:n nimisuoja alueellista identiteettiä rakentamassa”– Marjo Särkkä-Tirkkonen, erikoissuunnittelija, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
  • 10.50–11.20 ”Lähiruoka myyntiartikkelina” – Anne Hasu, toimitusjohtaja, Moision taide- ja pitokartano Oy
  • 11.20–11.50 ”Lähiruokahankkeet alueellisen elintarvikealan kehittäjinä 2014” – Henri Brandt, Löydä Läheltä-hanke & Tuomo Kauha, Ruoka-Kouvola Uudeksi Elinkeinokärjeksi-hanke
  • 11.50–12.15 Keskustelua ja seminaari päättyy

Kuvia tilaisuudesta hankkeen Flickr-sivuilla

13689858545_660a44fe80_o